De 4 C's

Waar moet u op letten bij aanschaf van een diamanten sieraad? 

Allereerst bepaalt u wat voor sieraad u wilt aanschaffen. Dit kan zijn een ring, een collier, oorhangers of oorstekers, een armband of misschien wel een losse diamant als (veilige) belegging. Een mooi en luxe sieraad is in de meeste gevallen gemaakt van witgoud, geelgoud, een combinatie (bicolor) of platinum. In Nederland wordt veelal gewerkt met 14 karaat goud en in België met 18 karaat goud. 

Vervolgens wilt u meer weten over de diamant of de diamanten in het sieraad. De kwaliteit wordt vooral bepaald door de zogenaamde 4 c's (Carat, Color, Clarity en Cut).


Carat (gewicht)

Het gewicht of de maat van de steen wordt uitgedrukt in karaat. Eén karaat weegt 0,2 gram en wordt onderverdeeld in 100 punten (of 200 milligram). Deze schaal geeft een heel exact diamantgewicht en wordt afgrond tot twee decimalen, bv. 0.25 karaat of 25 punt. Omdat grotere diamanten minder vaak worden gevonden dan kleinere, is een diamant van 0.80 karaat duurder dan de optelling van 2 diamanten van elk 0.40 karaat.

Een diamant van precies 1,00 karaat is veelal veel duurder dan een, voor het oog dezelfde grote, steen van 0,96 karaat. Bij het aanschaffen van een diamanten sieraad speelt veelal de grootte (carat) van de steen een grote rol. De meeste consumenten willen vaak een zo groot mogelijke steen, maar hangt uiteraard wel een prijskaartje aan.

 

.05

.10

.15

.20

.25

.50

.75

1.00

1.25

1.50

1.75

2.00

2.50

3.00

4.00

5.00

7.00

 

Color (kleur)

De kleur van een diamant wordt bepaald door deze onder gestandaardiseerd kunstlicht te vergelijken met ijkstenen, “masterstones” genoemd. Hoe witter de kleur, hoe hoger de prijs. De beoordeling gebeurt meestal visueel ("op het oog"). Tegenwoordig bestaan er ook elektronische beoordelingsmethodes.

 

D = River

 E = River

 F = Top Wesselton

 G = Top Wesselton

 H = Wesselton

I

J

exc. white +

exc. white

rare white +

rare white

white

slightly tinted white

K

L

M

N-O

P-R

S-Z

tinted white

tinted colour

 

Clarity (zuiverheid)

Een diamant die volkomen vrij is van interne en externe structuurfouten heeft de hoogste kwaliteit. Want bij een volkomen doorzichtige diamant staat niets de lichtinval in de weg. Zo’n diamant noemt men loepzuiver of “flawless”. Insluitsels en onzuiverheden gaan ten koste van de schoonheid van de steen. Om de zuiverheid te bepalen, bekijkt een expert de diamant met een vergrootglas dat 10x vergroot onder normaal licht. Hoe zuiverder de diamant hoe hoger de prijs.

  

LC/IF

VVS1

VVS2

VS1

VS2

SI1

SI2

P1

P2

P3

 LC                     : Loup Clean (loepzuiver)       

VVS1/VVS2       : Very Very Small inclusions

VS1/VS2            : Very Small Inclusions                    

SI1/SI2               : Small Inclusions

P1/P2/P3           : Piqué

 

Cut (slijpvorm)

De diamant heeft een uitzonderlijk hoge brekingindex. Vandaar dat geslepen diamanten weergaloos schitteren in het licht. Hoe groter het vakmanschap waarmee een diamant geslepen is, hoe groter de schittering. De juiste verhoudingen moeten immers in acht genomen worden en de afwerking moet minutieus gebeuren. Als de steen niet perfect geslepen is, vermindert het lichtspel en heeft de steen een lagere waarde. In tegenstelling tot gewicht, kleur en zuiverheid is hier dus mensenwerk bepalend voor de kwaliteit.

 

BRILLIANT

OVAL

MARQUISE

PEAR

HEART

PRINCESS

EMERALD

 

Koopadvies van Stockx-Davids.nl

Uiteraard speelt uw budget een belangrijke rol bij de aanschaf van een diamanten sieraad. De meeste mensen willen een zo groot mogelijke steen (carat) maar daarbij geldt meestal wel hoe groter de steen hoe hoger de prijs.

Kijkend naar de kleur (color) van de steen dan is het aan te raden om een steen te kiezen in de categorie, D, E of F (River of Top Wesselton). Deze stenen zijn vrijwel geheel wit en dat is vaak het mooiste.

De zuiverheid (clarity) van de steen wordt door juweliers vaak als erg belangrijk aangeduid maar ook daar geldt dat hoe minder onzuiverheden hoe hoger de prijs. Omdat onzuiverheden vaak met het blote oog niet te zien zijn adviseren wij vaak om juist hier consessies te doen. Het verschil tussen de kwalificaties loepzuiver (LC),  very (very)small inclusions (VVS1 of 2) en small inclusions (SI1 of SI2) is met het blote oog namelijk niet te zien, in tegenstelling tot de grote en de kleur van de steen.

De trouwringen aan huis service van Stockx-Davids.nl is nu beschikbaar! Meer info


Vertrouwd online kopen

  • Juweliers diamantairs sinds 1904
  • Telefonisch contact: 0492-525773
  • Gratis  verzending!

Veilig online betalen:

veilig betalen

Abonneer u op de nieuwsbrief

Wilt u als eerste onze aanbiedingen in uw inbox ontvangen? Laat dan hier uw e-mailadres achter.